Familiebedrijven beter in contract management?

Familiebedrijven beter in contract management?

stick_figure_family_pets_portrait_400_wht_3932In de DEAL! van afgelopen mei werd ik getriggerd door de column van Gerco Rietveld. Nadat ik die gelezen had vroeg ik me namelijk af of familiebedrijven beter zouden zijn in contract management dan andere bedrijven?

In zijn column verwijst Gerco naar een een onderzoek van de ING met als titel “Strategie en kansen in het familiebedrijf”. Uit dit onderzoek blijkt dat er nieuwe generaties de familiebedrijven binnenkomen die hoger opgeleid zijn en veel kennis en ervaring hebben opgedaan buiten het familiebedrijf. Onder het mom van professionaliseren en kwaliteitsverbetering van het management wordt er veel meer focus gelegd op het kostendenken. Daardoor worden bijvoorbeeld trouwe medewerkers ontslagen en leveranciers onder druk gezet. Goede relaties verdwijnen hierdoor.

Dus is het een terechte vraag aan het eind van zijn column; hoe kortzichtig zijn we eigenlijk?

Want familiebedrijven zijn veel beter door de crisis gekomen dan beursgenoteerde bedrijven. En ik denk dat 1 van de belangrijkste zaken die daaraan bijdraagt goed contract management is. Niet dat ik denk dat ze altijd alles netjes hebben vastgelegd in procedures en systemen. Ik denk eerder dat het een natuurlijke basishouding is die er voor zorgt dat er geïnvesteerd wordt in goede relaties, ook die met de leveranciers. En juist die focus op relatie heeft er voor gezorgd dat familiebedrijven goed door de crisis zijn gekomen. Niet gaan voor de korte termijn optimalisatie, maar de lange termijn doelstellingen laten prevaleren. En juist investeren in relaties, want dat betaalt zich altijd terug.

En dan komt bij mij de vraag op; zijn bedrijven die investeren in contract management en leveranciers management nou de bedrijven die op de wat langere termijn uitermate succesvol blijken te zijn? Ik denk van wel. Want waar mensen met oprecht goede bedoelingen samenwerken, daar pas komt een echt goede samenwerking tot stand. Dus als je als bedrijf ook op de langere termijn goed wilt presteren, dan is het van belang om per direct te beginnen met het inrichten van contract management en leveranciers management. En niet het standaard excuus gebruiken van; sorry maar daar hebben we nu geen tijd en/of geld voor. Dat excuus zal op de wat langere termijn alleen maar tegen je werken en de ontwikkeling van je bedrijf tegengaan.

En jij, werk jij bij een familiebedrijf? Dan ben ik erg benieuwd naar je ervaringen. Deel ze hieronder zodat we er allemaal op kunnen reageren.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.