En nu geen smoesjes meer!

En nu geen smoesjes meer!

Ik heb al eerder aandacht besteed aan het feit dat nog steeds relatief weinig bedrijven / instellingen echt actief bezig zijn met contract management. En ik weet uiteraard ook wecontracten verzamelenl dat contract management meer en meer gaat leven. Dat blijkt onder andere ook wel uit het succes van de NEVI-CRICS Contract Management Dag. Maar waarom ik dan toch keer op keer hoor: “Ja het staat op de agenda en het is belangrijk, maar eerst moeten we nog even…..(vrij in te vullen)”.

Het lijkt wel of met name de inkoopafdeling de weg een beetje kwijt is. Daar lees je ook steeds meer over. De spagaat tussen de korte en lange termijn, het feit dat de inkoper de leverancier niet uit kan blijven melken omdat er nou eenmaal een bodem is en ga zo maar door. Helaas constateer ik dat er vanuit het hogere management maar zelden een echte visie over contract management wordt neergelegd. In plaats van dat de inkoper samen met de business contract management serieus kan gaan implementeren, wordt er alleen maar om extra inkoop besparingen gevraagd. En dan kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je als inkoper op den duur niet meer uit komt. Als je alleen maar bekend staat als “inkoop bespaarder”, dan neemt de business je niet meer serieus als je eens iets anders wil gaan doen. Dit wordt ook goed omschreven in het boek van Gerco Rietveld “Wat bezielt mijn klant”. Daarin geeft hij zelfs het advies aan leveranciers dat ze weg moeten gaan bij bedrijven waar inkopers alleen maar zijn geïnteresseerd in inkoop besparingen. En dat ze beter op zoek kunnen gaan naar klanten die graag samen willen werken om de wederzijdse resultaten te verbeteren. Want een inkoopbesparing wil helemaal niet zeggen dat de totale kosten omlaag gaan. De totale kosten kunnen net zo goed omhoog gaan, maar daar wordt de desbetreffende inkoper nou eenmaal niet op afgerekend.

Wat ik hoop is dat het management nou eindelijk eens serieus werk gaat maken van een visie op contract management. Want als je straks nog onderscheidend wil zijn (en blijven!) dan ligt goed contract management meer voor de hand dan alleen maar inkoop besparingen proberen te realiseren.

Hoe staat jouw management hier tegenover? Is het bovenstaande herkenbaar of zijn jullie de bekende uitzondering?

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.