01 Nov Winst verdubbelen met leveranciersmanagement
De bouwsector maakt moeilijke tijden mee. Verliezen worden gerapporteerd en met name in de divisies bouw- en infra vallen zware klappen.
Procesmanagement krijgt al jaren veel aandacht in de bouw. Een goede afstemming van handelingen voorkomt fouten en minder fouten leveren geld op. Toch is het proces van contract- en leveranciersmanagement nog maar magertjes geregeld in de bouw. Natuurlijk legt vrijwel iedereen keurig contractgegevens vast, is er een soort contractendatabase en worden einddata in de gaten gehouden, maar dat is slechts contractbeheer en geen contract management. Om over leveranciersmanagement nog maar niet te spreken.
Bij grote projecten lopen zaken vaak vanzelf. Leveranciers dienen zich vanzelf aan, maar voor de kleinere projecten kan de werkvoorbereider met een kleine aanpassing de winst van de organisatie positief beïnvloeden. Een degelijke en makkelijke leveranciersselectie is hierbij de uitkomst. Iedereen weet het en iedereen ziet er als een berg tegenop. De oplossing zit in het proces. Een goedlopend proces kost een eenmalige tijdsinvestering en levert daarna structureel tijd en geld op.
Wat kost het om leveranciers, zoals onderaannemers, keer op keer een offerte te vragen en ze keer op keer af te wijzen? Wanneer er nu eens systematisch wordt vastgelegd hoe een leverancier presteert op basis van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens, kunnen minder of slecht presterende leveranciers uitgesloten en blijven automatisch de beste leveranciers over.
Stel dat daarmee 2% wordt bespaard op faalkosten? Wat voor invloed heeft dat op uw totale bedrijfsresultaat? De eerste softwareoplossingen om dit proces te automatiseren zijn al in de maak. Meer weten?
Sorry, the comment form is closed at this time.