Stoppen met onderhandelen? Claim aan je broek!

Stoppen met onderhandelen? Claim aan je broek!

Je bent aan het eind van een selectieproces en vol enthousiasme gaan we richting de slotonderhandeling. De voorbereidingen voor de slotonderhandeling zijn in volle gang, je doelen voor de slotonderhandeling heb je bepaald, de SLA normen etc. staan vast dus we kunnen beginnen.

Maar als je van plan bent om een (langdurige) onderhandeling in te gaan is het verstandig om van te voren even stil te staan bij de vraag of het nodig is om een overeenkomst af te sluiten over het onderhandelen zelf?

Beide partijen zullen normaliter de onderhandeling ingaan met het idee “hier gaan wij gezamenlijk wel uitkomen en daarna gaan we er samen een mooi project / mooie samenwerking van maken”. Uiteraard een prima startpunt om met de onderhandelingen te beginnen. Maar wat nu als blijkt dat ondanks deze goede bedoelingen partijen er toch niet uit gaan komen? Kun je dan zonder consequenties zomaar stoppen met de onderhandelingen? Volgens de jurisprudentie normaal gesproken wel maar niet altijd! Als de leverancier een “gerechtvaardigd vertrouwen in het tot stand komen van een overeenkomst” aan kan tonen dan kun je dus zomaar ineens een probleem hebben. Om over de mogelijke boete, of het verplicht alsnog aangaan van de overeenkomst, maar niet te spreken.

Het voorkomen van dit probleem is relatief makkelijk. Mocht je het idee hebben dat je wellicht in deze situatie terecht kan komen, schakel dan de jurist in. Stel een onderhandelingsovereenkomst op, waarin je afspreekt welke inspanningen beide partijen minimaal zullen leveren en hoe partijen uit elkaar gaan, mochten de onderhandelingen uiteindelijk niet tot een goed resultaat leiden. Op deze manier zijn beide partijen ingedekt tegen mogelijke claims van de andere partij.

Een simpele oplossing die veel problemen kan helpen voorkomen.

Heb jij zelf ervaringen hiermee? Ik hoor graag hoe jij dat toen hebt opgelost.

Wim

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.