Contract Management – Gevaarlijk werk?

Contract Management – Gevaarlijk werk?

Is contract management gevaarlijk werk? Gezien wat ik de laatste tijd lees zou ik het zelf bijna gaan geloven.

Maar volgens mij ligt het gelukkig iets anders en waarom ik dat denk zal ik uitleggen.

Vechten?

Recent las ik een stuk over contract management. En daarin stond letterlijk vermeld dat contract managers zouden moeten leren over hoe ze moeten aanvallen en hoe ze moeten verdedigen. Ik hoop van harte dat dit stuk bedoeld was om mensen te triggeren, want als we van contract management een slagveld gaan maken dan is het einde zoek. We moeten samenwerken; relatiemanagement zou de focus moeten zijn. En ik weet niet hoe jij het thuis doet, maar mijn insteek is in ieder geval niet om standaard bij thuiskomst mijn vrouw aan te vallen of direct in de verdediging te schieten. Fijn huwelijk zouden we dan hebben. Enerverend, dat wel. Maar inspirerend? Nee, dat dacht ik niet.

 

Of samenwerken?

In de afgelopen Deal! stond een column van Arjan van Weele met de titel “Gevaarlijk inkoopwerk!”. Toen ik de titel las dacht ik bij mezelf; het zal toch niet waar zijn? Maar gelukkig was het dat ook niet. Arjan van Weele legt feilloos zijn vinger op de zere plek. Inkopers die te veel focus leggen op besparingen kunnen (wellicht onbewust) een gevaarlijk incident veroorzaken. En wat in de column pijnlijk duidelijk wordt is dat het mechanisme van eenzijdig beoordelen en auditen weleens funest kan blijken te zijn.

 

Oplossing

De oplossing is uiteraard niet zo heel moeilijk. Dat hebben we vanuit CRICS al vele malen aangegeven. Goed contract management zorgt namelijk voor goede relaties. Want een goede contract manager zoekt niet automatisch de confrontatie maar is gericht op samenwerken. En daarom zal de contract manager niet alleen de leverancier monitoren maar ook zijn eigen organisatie. Want ook de eigen organisatie zal goed moeten presteren, anders hebben al die uitgebreide contracten helemaal geen zin.

Waar ik benieuwd naar ben is hoe jij hier over denkt? Zoek jij bewust de confrontatie of denk je dat een goede relatie meer effect zal hebben?

 

Wim

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.