76 procent inkopers niet bekwaam genoeg

76 procent inkopers niet bekwaam genoeg

Op supplymanagement.com stond recent een verslag over een survey die is gehouden onder 218 CPO’s wereldwijd. Schokkende conclusie van dit onderzoek is dat volgens de CPO’s 76% van de Procurement medewerkers niet bekwaam genoeg is.

65% moet verbeteren en 11% vertoont zelfs een groot gat voor wat betreft de benodigde competenties. In een lijst van 14 competenties werd er bij 6 competenties door de CPO’s aangegeven dat daar onder gemiddeld werd gescoord binnen hun bedrijf.

Wanneer we kijken op welke gebieden de verbeteringen volgens de CPO’s het hardst nodig zijn dan heeft dat betrekking op:

  • Managing Supplier Performance
  • Managing Supplier Risk
  • Supply Market Knowledge Leveraging of technology to drive business value
  • Cash Management
  • Business Consulting Skills

Ik vind met name de eerste twee interessant als we naar contract- en leveranciersmanagement kijken. Het managen van de performance van onze belangrijkste leveranciers, alsmede het managen van de daarbij behorende risico’s zou de hoogste prioriteit moeten hebben binnen elke organisatie.
Waarom zouden we Service Levels met een leverancier afspreken als we deze toch niet bij gaan houden? En als een leverancier zo belangrijk is dat de continuïteit van ons eigen bedrijf in gevaar komt als er iets met deze leverancier (of met zijn leveranties) gebeurt, dan willen we toch goed in de gaten houden hoe het met deze leverancier gaat?

In het verslag van het onderzoek wordt niet aangegeven of er onderscheid is gemaakt tussen inkopers en contractmanagers. Toch heeft het me aan het denken gezet. Zou het zo zijn dat als zo’n zelfde onderzoek onder contractmanagers zou worden gehouden, dat dan ook 76% wordt betiteld als niet bekwaam genoeg? Als dat zo is dan weten we ook meteen waarom contractmanagement vaak nog als een missie wordt ervaren. Want waarom zou een bedrijf geld steken in contractmanagement als ze bij voorbaat het idee hebben dat de mensen die het moeten uitvoeren niet bekwaam genoeg zijn om dit op een goede en professionele wijze te doen? Ik zou het wel weten; zonde van de tijd en het geld dus vooral niet aan beginnen.

Wat denk jij; is dit binnen contractmanagement ook een serieus (imago) probleem of herkennen jullie de resultaten van dit onderzoek niet?

Ben erg benieuwd naar jullie reacties/ervaringen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.