Winst verdubbelen met leveranciersmanagement

01 Nov Winst verdubbelen met leveranciersmanagement

De bouwsector maakt moeilijke tijden mee. Verliezen worden gerapporteerd en met name in de divisies bouw- en infra vallen zware klappen.

Procesmanagement krijgt al jaren veel aandacht in de bouw. Een goede afstemming van handelingen voorkomt fouten en minder fouten leveren geld op. Toch is het proces van contract- en leveranciersmanagement nog maar magertjes geregeld in de bouw. Natuurlijk legt vrijwel iedereen keurig contractgegevens vast, is er een soort contractendatabase en worden einddata in de gaten gehouden, maar dat is slechts contractbeheer en geen contract management. Om over leveranciersmanagement nog maar niet te spreken.

Bij grote projecten lopen zaken vaak vanzelf. Leveranciers dienen zich vanzelf aan, maar voor de kleinere projecten kan de werkvoorbereider met een kleine aanpassing de winst van de organisatie positief beïnvloeden. Een degelijke en makkelijke leveranciersselectie is hierbij de uitkomst. Iedereen weet het en iedereen ziet er als een berg tegenop. De oplossing zit in het proces. Een goedlopend proces kost een eenmalige tijdsinvestering en levert daarna structureel tijd en geld op.

Wat kost het om leveranciers, zoals onderaannemers, keer op keer een offerte te vragen en ze keer op keer af te wijzen? Wanneer er nu eens systematisch wordt vastgelegd hoe een leverancier presteert op basis van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens, kunnen minder of slecht presterende leveranciers uitgesloten en blijven automatisch de beste leveranciers over.

Stel dat daarmee 2% wordt bespaard op faalkosten? Wat voor invloed heeft dat op uw totale bedrijfsresultaat? De eerste softwareoplossingen om dit proces te automatiseren zijn al in de maak. Meer weten?

3 Comments
 • Peter Moll
  Posted at 09:30h, 01 November Reply

  Als inkoopprocesmanager binnen Ballast Nedam ben ik o.a. verantwoordelijk voor de inzet en het gebruik van ons inkoop informatie managementsysteem. Ik denk dat wij onze zaakjes behoorlijk goed voor elkaar hebben maar ben altijd geïnteresseerd in wat er nog valt te leren.

 • Peter Streefkerk
  Posted at 09:11h, 07 November Reply

  Hallo Thies,

  De vraag is uitdagend, alleen het concrete antwoord ontbreekt. ‘Stel dat je er 2 procent mee bespaart’ is wat mij betreft veel te vaag.

  Ik wil graag een keer met jullie om de tafel om eens echt te berekenen wat je met goed contract- en leveranciersmanagement verdient. Misschien een idee voor een rondetafel conferentie met een beperkt aantal deelnemers (6 tot 8), onder regie van CRICS. Ook weer een mooie communicatiemoment, ik meld me bij deze aan.

  Groet,
  Peter

  • Thies Kuijlman
   Posted at 09:15h, 07 November Reply

   Geweldig idee peter!

   De exacte uitwerking laat ik nog even in het midden, maar je inschrijving staat genoteerd.
   Dank voor je bijdrage!

   Groet Thies

Post A Comment