Heb jij je risicomanagement op orde?

Heb jij je risicomanagement op orde?

In DEAL! nummer drie van afgelopen maart stond een zeer interessant artikel over risicomanagement.

Volgens een onderzoek, uitgevoerd door KPMG, heeft slechts 4% van alle bedrijven zijn risicomanagement op orde. Slechts 4%, dat is toch een onwaarschijnlijk slechte score. En het is niet een Nederlands probleem, aangezien KPMG het onderzoek internationaal heeft uitgevoerd onder 600 inkoopprofessionals. Maar hoe komt het toch dat het bij zo weinig bedrijven op orde is?

Waarschijnlijk hebben veel bedrijven nog niet goed in de gaten welke risico’s ze eigenlijk lopen. Vandaar dat maar 4% het risicomanagement in de toeleveringsketen op orde is. Terwijl juist het beheersen van de risico’s in de toeleveringsketen cruciaal is voor ieder bedrijf. Stel dat er echt iets misgaat in je toeleveringsketen en je bent daardoor als bedrijf genoodzaakt om producten terug te roepen. Volgens hetzelfde onderzoek kunnen de meeste bedrijven de omzetderving als gevolg van het terugroepen of van het niet kunnen leveren van producten financieel niet opvangen. Om maar niet te spreken over de tijd en energie van het management om de invloed hiervan op de reputatie en de klanttevredenheid te beperken. Tenslotte concludeert het onderzoek dat de inkoopfunctie niet voldoende is betrokken bij het risicomanagement. Blijkbaar is er nog een hoop werk te verrichten voordat bedrijven de inkoopfunctie de benodigde verantwoordelijkheid geven.

Maar aan het eind van het artikel slaan ze mijns inziens de spijker op zijn kop. Veel bedrijven geven de inkoopfunctie nog te weinig een strategische rol en te veel een administratieve functie. De meeste inkoopafdelingen richten zich nog steeds puur op het realiseren van besparingen en niet op het creeeren van waarde. In de huidige economische crisis, waarin kostenreductie essentieel is, zullen de bedrijven die het verschil niet zien tussen duurzame waardecreatie en het reduceren van de kosten, blijven ploeteren. Zij zullen zich blijven bewegen van de ene naar de andere tactische aankoop in plaats van in te kopen op een manier die ervoor zorgt dat de onderneming zich kan onderscheiden in de markt.

Maar hoe kunnen wij dat als inkoopafdelingen nu veranderen? Ik denk dat het belangrijk is om de juiste beeldvorming te gaan creeeren bij het hogere management. En de meest effectieve manier om dat te doen is door er consequent over te gaan rapporteren. En rapporteer ook als er zaken echt verkeerd zijn gegaan. De natuurlijke neiging is namelijk om die zaken niet (al te) bekend te laten worden. Want stel je toch eens voor dat je er op aangesproken wordt. Maar juist als alle zaken die verkeerd gaan min of meer onder de pet worden gehouden, zal er nooit iets veranderen. En weet het management ook niet dat er zaken verkeerd gaan. En als je niet weet dat er zaken verkeerd gaan, waarom zou je dan de inkoopafdeling vragen om de risico’s te gaan managen?

De komende weken zullen we meer aandacht geven aan het onderwerp risicomanagement. Hoe je het kunt implementeren, waar je op moet letten enzovoorts. Hou de komende blogs dus in de gaten als je meer wilt weten over het onderwerp risicomanagement.

En laat hieronder eens horen hoe het bij jouw bedrijf is geregeld. Dan kunnen we er allemaal van leren.

Wim

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.