Maak jij jezelf klein?

Maak jij jezelf klein?

Maak jij jezelf klein?Het is me opgevallen dat we met zijn allen heel goed zijn in naar buiten wijzen en ons klein maken. Contractmanagement krijgt niet voldoende aandacht en ZIJ – lees de buitenwereld – moeten daar wat aan doen. ZIJ moeten dat in gaan zien. Hier bestaat ook een naam voor: het Calimero-syndroom. Natuurlijk geldt dit niet voor jou als lezer, maar je herkent ongetwijfeld de gevallen om je heen.

Ik geloof dat het noodzakelijk is om dit om te draaien en zelf het heft in handen te nemen. Als je namelijk naar buiten blijft wijzen en wachten op iemand die het nu niet ziet, dan kun je waarschijnlijk wachten tot je een ons weegt. De buitenwereld heeft niet de kennis die jij hebt als contractmanager en als jij dat zo laat, dan komt die kennis ook niet bij hen uit. En als die kennis niet bij hen uit komt, dan…… Vicieuze cirkel dus. Dus, maak jezelf niet klein.

Dit mag eenvoudig lijken, maar de achterliggende reden is vaak dat je niet arrogant of te sterk wilt overkomen. Dat zijn we in Nederland ook gewend. Nederigheid is dienstbaarheid. Maar juist als je jezelf en je vaardigheden wilt aantonen, moet je vertellen hoe goed je bent.

Kijk eens naar de gemiddelde uitspraken die worden gedaan over contractmanagement:

Maak jij jezelf klein?” Contractmanagement heeft geen aandacht, want is niet sexy.”

“Contractmanagement is een speeltje voor de inkoopprofessional.”

“Zonder contractmanagement gaat het kennelijk goed genoeg”

Tja, als we dit met zijn allen blijven roepen, dan komen we er nooit. Contract- en leveranciersmanagement is een prachtig vakgebied, dat veel waarde toevoegt aan een organisatie. Logisch ook, omdat inkoop afspraken maakt met leveranciers, waarmee pas later bespaard wordt, door contractmanagement wel te verstaan, want de leveranciers komen het niet altijd uit zichzelf brengen.

In tijden van ‘crisis’, waarin iedereen op zijn portemonnee zit, is contractmanagement de manier om de financiële gaten gevuld te krijgen. Dus laten we onszelf eens de waarde geven die we verdienen. Het gaat niet alleen om de pegels, het gaat ook om je presentatie. Mensen kopen niet het wat, maar het waarom. Toch? Mensen kopen jouw passie, niet jouw klaagzang. Dus als je jezelf als contractmanager presenteert, hier een lijstje met zaken om op te letten:

– Actiewoorden – Ben je overtuigd van jezelf? Durf jij kracht te zetten bij jouw kwaliteiten?

– Krachtjas – Calimero maakt zichzelf letterlijk klein. Niet alleen door zijn omvang, maar ook door gebukt te staan, zachtjes te praten of zelfs te piepen? Hebben jouw woorden melodie en zetten ze jou in de schijnwerpers? Sta jij rechtop en toon je jouw winnaarsmentaliteit?

– Zet je beste kwaliteiten voorop – wat jouw sterkste punt ook is, zorg ervoor dat je het breed uitmeet. Dit is hetgeen wat die ander moet onthouden.

En als je dan de aandacht hebt, draai bovenstaande uitspraken dan eens om:

“Contractmanagement is supersexy en vertel waarom het sexy is, voor jou. Bijvoorbeeld omdat jij je de reddende engel voelt.”

“Contractmanagement is geen speeltje. Contractmanagement is een must.”

“Zonder contractmanagement is ons geen lang leven meer beschoren, kijk maar naar de dalende cijfers.”

Maak jij jezelf klein?Het onder de aandacht brengen van contractmanagement is een spel, dat we met zijn allen spelen. Sommigen spelen om te winnen, anderen om niet te verliezen. Trek je winnaarsjas aan en vertel ook anderen hoe zij moeten winnen in hun contract- en leveranciersmanagement spel.

Misschien heb jij zelfs al een paar keer gewonnen? Vertel anderen hoe jij dat deed door commentaar te geven in het veld hieronder. Ik kijk uit naar het lezen van jouw winnaars strategie.

Thies

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.