Je kunt niet iedereen tevreden stellen….

Je kunt niet iedereen tevreden stellen….

Ik had afgelopen week een gesprek met een van onze partners over de ontwikkeling van onze software. We spraken over zelf laten doen of kant en klaar presenteren. Mijn gedachten gingen terug naar mijn middelbare schooltijd. Ik was heel druk met mijn ‘computerdingen’. Niet echt te definiëren, want ik was geen programmeur, geen hardwarebouwer, geen spelletjesfreak. Ik kon het allemaal wel, maar was zeker geen specialist en had ook niet echt een voorkeur. We voerden toen onderling regelmatig discussie, moet het nou Linux of Windows zijn. Linux had geen makkelijke grafische userinterface, dus alle opdrachten moesten met de commandline. Allerlei codes uit je hoofd leren, een beetje zoals MS-Dos vroeger. Je moest alles zelf doen en veel weten. Windows, vaak veel minder stabiel, bediende de grote massa. Veel was – en is – standaard. Als je weinig weet kun je prima werken, weet je veel kan je aan de achterkant naar hartelust tweaken en aanpassen. Ieder zijn ding. Microsoft is daar ook steeds beter in geworden en het heeft ze geen windeieren gelegd.

Terug naar het gesprek met mijn partner. Als je standaardsoftware levert wil je het liefst iedereen helpen en tevreden stellen, maar niet iedereen heeft dezelfde behoefte. Hoe stel je iedereen, net als Microsoft, tevreden? De dingen die ik uit dit gesprek heb geleerd:

Ten eerste:

Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Haha, een echte open deur…. Daarom specialiseren we ons ook in contractmanagement en leveranciersmanagement .
Op het hoogste niveau onderscheidt je 2 typen gebruikers. De gebruiker die ‘klik en klaar’ alles op zijn beeldscherm wil hebben en de gebruiker die iedere dag een nieuw idee heeft en dat gelijk ten uitvoer wil brengen.

In standaardsoftware zoek je dus een gemene deler voor de ‘klik en klaar’ gebruiker. Daarnaast wijs je iemand aan als applicatiemanager of ‘superuser’ en die belast je met het aanmaken van extra velden, het samenstellen van een nieuwe ad hoc rapportage of het aanleggen van nieuwe standaardrapportages. We zijn erop uitgekomen dat je niet moet kiezen voor alleen standaard, maar ook niet voor alleen ‘customizen’. Je kiest gewoon voor allebei, maar wel in de juiste verhouding.

Ten tweede:

Voortschrijdend inzicht is de sleutel. Het is prachtig om de beste contractmanagementsoftware te leveren. Maar de beste software is niet in een keer goed. Terugkijkend naar het nabije verleden weten zelfs de meest welwillende en meest meedenkende gebruikers – en dat zijn onze gebruikers absoluut – zelf niet wat ze nog meer willen, totdat ze het niet hebben. Ik heb het me nooit zo gerealiseerd. En ik hoorde daar laatst ook een mooie uitspraak over. Er was maar een man op de wereld die voor andere mensen kon bepalen wat ze nodig hebben en dat was Steve Jobs. Leuke gedachte…. Tot die tijd houden we het maar bij doorontwikkelen op basis van voortschrijdend inzicht.

Afsluitend:
Onze software is nu ‘klik en klaar’. En de gebruiker die meer wil helpen we zelf. De volgende fase is de gebruiker gaan helpen die zelf wil ‘tweaken’. Dat komt ook goed uit, want mijn handen jeuken. Ik ben namelijk zo’n gebruiker die zelden of nooit een standaardrapportje gebruikt of een standaardversie standaard laat. Ik wil graag klikken, tweaken en rommelen en dan trots laten zien dat het er nu net weer een beetje anders, leuker of mooier uit ziet. Zal wel jeugdsentiment zijn…

Wat voor gebruiker ben jij? Wordt je blij van tweaken of wil je gewoon ‘klik en klaar’ je informatie op je scherm? Ik ben benieuwd naar jouw mening over het gebruik van software en ook die van anderen, dus deel deze blog in je netwerk, met behulp van de buttons hiernaast, als jij mensen kent die hier iets nuttigs over kunnen zeggen.

Thies

PS: We zijn bezig om een gratis contractmanagementhandboek te bouwen, niet alleen gebaseerd op onze eigen ervaring, maar vooral ook gecombineerd met de kennis van iedereen die er verstand van heeft. Het is een serie van 5. Lees hier alvast de eerste drie en draag ook bij. Wij bundelen straks het resultaat en uiteraard verschaffen we jou direct een exemplaar.

Het gratis contractmanagementhandboek – Inrichten programma

Het gratis contractmanagementhandboek – huidige stand van zaken

Het gratis contractmanagementhandboek – Welke toekomst streven we na?

Het gratis contractmanagementhandboek – Het realiseren van de toekomst

En vergeet ons tijdelijk aanbod (alleen december) niet.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.