De grootste besparing zit in je NPR contracten

De grootste besparing zit in je NPR contracten

Besparing
Door goed contractmanagement ziet u direct of u krijgt wat is afgesproken. In zeker 10% van de gevallen is dit niet het geval. De leveranciers komen afgesproken kortingen zelden zelf brengen. Met name in de Non Product Related contracten vinden we vaak significante winsten. Iedereen houdt zijn core business nauwlettend in de gaten, waardoor de contracten die verbonden zijn aan randzaken, vaak in de vergetelheid raken.

Gestroomlijnd proces
Het proces achter een contract gaat vaak door de hele organisatie. Toch worden contracten vaak pas tevoorschijn gehaald bij problemen of te hoge kosten. Processen lopen niet zoals afgesproken. Dit is een intern probleem. Zeker 5 van de 10 NPR contracten worden slecht ingeregeld en de informatie uit die contracten die in de organisatie nodig is kan niet gemakkelijk worden gevonden. Dit leidt ertoe dat men bij problemen in het contract alle zeilen bij moet zetten om benodigde informatie van verschillende afdelingen te verzamelen. Dit legt een druk op uw personeel die voorkomen kan worden.

Facturatie
Als we spreken over contractmanagement hebben we het vaak over registratie van contractdata, maar zelden over uitnutting of het nakomen van de inhoudelijke afspraken die gemaakt zijn met de leverancier. Sterker nog. De inhoud wordt wel afgesproken, maar vervolgens vergeten we te meten en vast te leggen wat de daadwerkelijke resultaten zijn. De drukte van alledag dient zich aan en in onze haast vergeten we het verrekenen van afgesproken staffelkortingen of het heronderhandelen van prijsafspraken op basis van werkelijk verbruik. Als we even een moment van rust hebben, zien we dit alsnog en gaan we als een razende proberen om alles terug te draaien. Hiermee legt u druk op de leverancier, wat de relatie meestal niet ten goede komt, u legt druk op uw eigen mensen en druk op de financiële afdeling, want die moeten de facturen en grootboekrekeningen herstellen. Wat kost dit binnen uw organisatie?

Contractmanagement wordt vaak terzijde geschoven, want ‘dat komt nog wel’. Contractmanagement is niet moeilijk en het kost ook niet eindeloos veel tijd. Contractmanagement is een ‘way of thinking’.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.