Cloudcontracten, waar moet je op letten?

Cloudcontracten, waar moet je op letten?

Het gemak waarmee je je op een clouddienst kan abonneren is een welkome verademing in vergelijking tot de aanschaf van een licentieproduct.  Alles kan online afgewikkeld worden en door links en rechts wat aan te vinken ben je in enkele minuten abonnee van een clouddienst.  Echter onderhandelen over de voorwaarden en SLA is er veelal niet bij.

Eén van de redenen dat een cloudservice goedkoper kan worden aangeboden ten opzichte van een licentie product heeft te maken met het feit dat er minder tijd in onderhandelingen wordt gestoken.
Het label: “Deze dienst wordt u aangeboden onder onze voorwaarden, en het staat ons vrij om deze te wijzigen. Take it or leave it.”, is zeer gangbaar in de Cloud.

Wanneer ik nu kijk naar de klantenlijst van bijvoorbeeld Salesforce.com, vraag ik me af of bedrijven als Yamaha, Cognos, KPN Belgie, onderhandelingen hebben gevoerd over zaken als uptime garantie, wijze en frequentie van back-ups,  datarecovery, datasecurity, privacy en contractbeëindiging.  Wellicht dat ik hier nog eens navraag naar ga doen.

De speerpunten zijn nu gelijk aangehaald.

Hoe zit het met uptime garantie?  Wanneer de dienst uit de lucht is, heeft dit consequenties voor de continuïteit van uw bedrijf. Is er vooraf duidelijk gemaakt wat de berekende down-time is voor onderhoud en wanneer dit plaats vindt? Welke garanties geeft de provider indien deze langer dan, laten we zeggen, 3 uur niet bereikbaar is? Wordt er gewerkt met schadevergoeding als gevolg van langdurige down-time?

Op welke wijze en met welke frequentie worden er back-ups gemaakt en hoe vlot verloopt datarecovery?  Je mag verwachten van de provider dat dit helder communiceert, maar veelal staat deze informatie verspreidt over de website en in diverse documenten die met regelmaat geüpdate worden.

Hoe staat het met de databeveiliging? Wat doet de provider er aan om het transport van de data en de data opslag te garanderen? In hoeverre kun je de provider aansprakelijk stellen mocht data gehackt of vernietigd worden?

Wanneer je  een contract wenst te beëindigen, kun je dan alle data exporteren en is het dan nog bruikbaar?

Er zijn zeker nog meer zaken te benoemen waar je zorgvuldig naar moet kijken en mijn advies is wanneer je in zee gaat met een wolk; zorg ervoor dat je door de bomen het bos blijft zien.
Heb je zelf nog hints en tips met betrekking tot Cloudcontracten, laat het weten door een comment toe te voegen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.