16 Nov Bouwen aan een gratis contractmanagement handboek – deel 3
Implementatie contract- en leveranciersmanagement in 5 stappen. Stap 3, Welke toekomst streven we na?
Vandaag bespreek ik de derde stap van het implementeren van contract- en leveranciersmanagement, namelijk het bepalen van de toekomst. Oftewel; welk doel streven we na?
We hebben commitment van de organisatie en we zijn op de hoogte van de huidige stand van zaken. Hoog tijd om vast te gaan stellen wat we voor ogen hebben als einddoel.
Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf heeft CRICS een Maturity Model ontwikkeld om vast te stellen hoe volwassen je organisatie is op het gebied van processen. Deze stellen we kosteloos ter beschikking. Als je het huidige niveau weet en je weet tot welk niveau je wilt doorgroeien, dan blijkt uit het model welke stappen je moet zetten op procesgebied. Maar alleen met het weten welke stappen er gezet moeten worden ben je er (helaas) niet. Je zult inzichtelijk moeten maken welke risico’s er zijn bij het implementeren van de verbeterstappen. En als je de risico’s weet, dan kun je ook vaststellen welke maatregelen er nodig zijn om de risico’s beheersbaar te maken.
Om na dit punt de moed niet te verliezen adviseer ik om de juiste prioriteit aan te brengen in de uit te voeren stappen. Zorg dat er in het begin niet alleen de moeilijke, langdurige zaken worden opgepakt. Juist een aantal eenvoudige stappen realiseren geeft je direct de kans om richting je organisatie te laten zien dat het project al vruchten begint af te werpen. En de organisatie zul je hard nodig hebben, want ook zij zullen je de juiste mensen ter beschikking moeten stellen om alles goed vast te kunnen leggen.
En aan het eind hebben we dan een Plan van Aanpak voor het implementeren van contract- en leveranciersmanagement. Hierin staat duidelijk beschreven wat we willen bereiken, hoe we dat gaan doen, welke risico’s hier bij horen en hoe we die risico’s gaan managen.
Wat zijn jouw ervaringen met het inzichtelijk maken van de toekomst die je nastreeft? Waar liep jij tegenaan? Wat maakte jou succesvol? Je kunt ook vragen om suggesties van collega’s. Plaats hieronder een comment en deel deze stap en de stappen die gaan komen in je netwerk op Linkedin en Twitter. Op die manier bouwen we met zijn allen verder aan een gratis handboek contractmanagement.
Zoals je merkt wederom dezelfde vragen als bij de eerdere blogs in deze serie. Reden is dat we hopen dat iedereen verder gaat met zoveel mogelijke informatie delen, die wij daarna voor jullie zullen verzamelen en bundelen. We hebben al een aantal mooie voorbeelden binnengekregen van hoe het moet, maar ook van hoe het niet moet. Van beide soorten voorbeelden kunnen we allemaal leren.
Laten we van het “Handboek voor de contractmanager” gezamenlijk een succes maken!
Wim
Sorry, the comment form is closed at this time.