BMW, een klassieke inkoopfout?

BMW, een klassieke inkoopfout?

Onlangs las ik in onderstaand artikel dat BMW een droomrendement heeft behaald ten koste van de haar toeleveranciers.

Droomrendement BMW ten koste van toeleveranciers
BMW meldde begin deze maand een droomrendement van 14,4 procent over het eerste half jaar. 
Voor de toeleveranciers zijn de druiven echter zuur.

Aan hen is het te danken dat de Beierse autofabrikant zo’n hoge marge wist te realiseren: op de inkoopkosten werd namelijk flink bespaard.

Had Opel vroeger Ignacio Lopez (later inclusief bedrijfsgeheimen weggekocht door Volkswagen), BMW heeft topmanager Herbert Diess om bij de leveranciers de duimschroeven ongekend hard aan te draaien. Sinds zijn aanstelling, nu ruim vier jaar geleden, heeft hij vier miljard euro weten te besparen op de inkoopkosten. Leuk voor zijn baas Norbert Reithofer en de aandeelhouders, maar de toeleveranciers spuwen hun gal. Diess zou wel erg bot opereren. Daarmee heeft BMW zich ontwikkeld tot één van de agressiefste inkopers in de branche. Alleen Volkswagen heeft de reputatie nog meer onderuit de kan te willen halen. De leveranciers zijn ontluisterd, want vroeger gold BMW als een faire, genereuze en loyale partner. Volgens analisten snijdt de autobouwer zich met het aangescherpte inkoopbeleid op de langere termijn in de vingers. De kort gehouden toeleveranciers worden immers sterk beperkt in de mogelijkheid om innovatieve producten te ontwikkelen. Duurtestresultaten van Volkswagen-modellen hebben eerder laten zien hoe de kwaliteit lijdt wanneer toeleveranciers de keel wordt dichtgeknepen.

Het is duidelijk wat de voordelen zijn voor BMW op de korte termijn. Maar gaan deze financiële resultaten van nu in de toekomst niet heel veel financiële schade opleveren?
Eigenlijk geeft het artikel zelf al het antwoord. De toeleveranciers zijn ontevreden en zullen niet snel genegen zijn om nieuwe innovaties als eerste bij BMW aan te bieden. Verder zullen ze moeten zorgen voor een financiële marge om als bedrijf te kunnen overleven. En dat gaat vaak ten koste van de geleverde kwaliteit, iets wat ze bij Volkswagen al hebben gemerkt. En kwaliteit en uitstraling is nou net datgene waar BMW als merk voor staat, tenminste wat mij betreft.

Mijn mening is dat dit op de langere termijn niet goed zal uitpakken voor BMW.
Beter was geweest als BMW samen met de leveranciers had gekeken naar mogelijkheden voor bijvoorbeeld efficiency verbeteringen. Alsmede afspraken maken over de hoeveelheid innovaties die ze van hun leveranciers verwachten. Dat zou een goede voorsprong geven op markt van veelal zeer kritische consumenten. Ik ben zeer benieuwd of BMW de resultaten van deze aanpak op de langere termijn terugziet in de verkoopaantallen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.