BMW, een klassieke inkoopfout?

01 Nov BMW, een klassieke inkoopfout?

Onlangs las ik in onderstaand artikel dat BMW een droomrendement heeft behaald ten koste van de haar toeleveranciers.

Droomrendement BMW ten koste van toeleveranciers
BMW meldde begin deze maand een droomrendement van 14,4 procent over het eerste half jaar. 
Voor de toeleveranciers zijn de druiven echter zuur.

Aan hen is het te danken dat de Beierse autofabrikant zo’n hoge marge wist te realiseren: op de inkoopkosten werd namelijk flink bespaard.

Had Opel vroeger Ignacio Lopez (later inclusief bedrijfsgeheimen weggekocht door Volkswagen), BMW heeft topmanager Herbert Diess om bij de leveranciers de duimschroeven ongekend hard aan te draaien. Sinds zijn aanstelling, nu ruim vier jaar geleden, heeft hij vier miljard euro weten te besparen op de inkoopkosten. Leuk voor zijn baas Norbert Reithofer en de aandeelhouders, maar de toeleveranciers spuwen hun gal. Diess zou wel erg bot opereren. Daarmee heeft BMW zich ontwikkeld tot één van de agressiefste inkopers in de branche. Alleen Volkswagen heeft de reputatie nog meer onderuit de kan te willen halen. De leveranciers zijn ontluisterd, want vroeger gold BMW als een faire, genereuze en loyale partner. Volgens analisten snijdt de autobouwer zich met het aangescherpte inkoopbeleid op de langere termijn in de vingers. De kort gehouden toeleveranciers worden immers sterk beperkt in de mogelijkheid om innovatieve producten te ontwikkelen. Duurtestresultaten van Volkswagen-modellen hebben eerder laten zien hoe de kwaliteit lijdt wanneer toeleveranciers de keel wordt dichtgeknepen.

Het is duidelijk wat de voordelen zijn voor BMW op de korte termijn. Maar gaan deze financiële resultaten van nu in de toekomst niet heel veel financiële schade opleveren?
Eigenlijk geeft het artikel zelf al het antwoord. De toeleveranciers zijn ontevreden en zullen niet snel genegen zijn om nieuwe innovaties als eerste bij BMW aan te bieden. Verder zullen ze moeten zorgen voor een financiële marge om als bedrijf te kunnen overleven. En dat gaat vaak ten koste van de geleverde kwaliteit, iets wat ze bij Volkswagen al hebben gemerkt. En kwaliteit en uitstraling is nou net datgene waar BMW als merk voor staat, tenminste wat mij betreft.

Mijn mening is dat dit op de langere termijn niet goed zal uitpakken voor BMW.
Beter was geweest als BMW samen met de leveranciers had gekeken naar mogelijkheden voor bijvoorbeeld efficiency verbeteringen. Alsmede afspraken maken over de hoeveelheid innovaties die ze van hun leveranciers verwachten. Dat zou een goede voorsprong geven op markt van veelal zeer kritische consumenten. Ik ben zeer benieuwd of BMW de resultaten van deze aanpak op de langere termijn terugziet in de verkoopaantallen.

5 Comments
 • Henk Diepeveen
  Posted at 14:10h, 02 November Reply

  Mijn ervaring is dat een aantal toeleveranciers door deze prijsdruk omvallen, waardoor het aantal alternatieve leveranciers sterk terugloopt en de overblijvende hun machtspositie gaan uitbuiten.

 • Sybren Tjepkema
  Posted at 14:11h, 02 November Reply

  Het is een klassieke inkoopfout een BMW te kopen…

 • Robert Dries
  Posted at 14:11h, 02 November Reply

  Een scherp inkoopbeleid is noodzakelijk in deze sterk concurrerende branche, maar je moet wel uitkijken dat je van strategische leveranciers geen knelpuntleveranciers maakt

 • Jos van de Sanden
  Posted at 14:12h, 02 November Reply

  Ik snap deze leveranciers niet. Als men met een onredelijke prijsreductie komt, dan moet je dit niet accepteren en stoppen met leveren. Als je de voorgestelde prijsverlaging wel accepteerd moet je laten niet zuren.

 • Bob Mulder
  Posted at 14:13h, 02 November Reply

  Ik vindt het gezond om je leveranciers te “stimuleren” slimmer te werken waarmee kosten bespaard kunnen worden. Echter te veel is altijd verkeerd. Hoe scherper je gaat varen des te beter te moet de kansen en risico’s in de gaten houden. Het dus hier nog belangrijker om goed contractmanagement in te richten en de contractmanagers van de juiste middelen en rechten te voorzien zodat ze tijdig kunnen bijsturen om een optimale samenwerking te behouden met de leverancier.

  Met vriendelijke groet,
  Bob Mulder
  DeContractmanager.nl

Post A Comment