Onderhandelen zonder “nee” en “maar”

Onderhandelen zonder “nee” en “maar”

Het uiteindelijke doel van onderhandelen is om te komen tot een overeenkomst waarin beide partijen zich kunnen vinden.  Eén vaardigheid die  onderhandelingen aanzienlijk kan verbeteren is het vermijden van de woorden “nee”, “maar” en “echter”.
In onze dagelijkse taal gebruiken we deze woorden te pas en te onpas en zijn zelfs stopwoorden te noemen. De uitwerking van het gebruik hiervan is wellicht ingrijpender dan je denkt.

“Ja, maar…” betekent net zoveel als, bereid je erop op voor dat ik je ga tegen spreken of je vertellen dat ik het er niet mee eens ben.
Wanneer je een zin begint met “nee”, “maar”, “echter”, of een variatie hierop, ongeacht op welke toon je dit brengt of hoe fraai je het ook inpakt in de zin, de boodschap naar je gesprekspartner toe is, “Je zit fout”.

Het betekent niet, “Ik heb een andere mening.” Het is niet, “Misschien ben je verkeerd geïnformeerd.” Het is niet, “Ik ben het niet met je eens.” De uitleg is botweg, “Wat jij zegt is fout en wat ik zeg is goed.”

Het gebruik van deze woorden heeft een negatieve uitwerking, waardoor onderhandelingen stroef kunnen verlopen of zelfs verzanden in een patstelling.

Neem de proef op de som en probeer het volgende.

Turf in een willekeurig gesprek, vijf minuten lang,  het aantal keren dat je gesprekspartner deze woorden gebruikt. Vervolgens turf je ook vijf minuten het aantal keer dat je deze woorden zelf gebruikt.  Analyseer vervolgens je gesprek en je zal constateren dat het gesprek eigenlijk een negatievere ondertoon had dan nodig was.

“Hey Fred, hoe was je vakantie in Barcelona? Mooie stad hè!”
“Ja, heerlijk. Barcelona is inderdaad een super stad, maar….. “
Ik neem aan dat je begrijpt dat na het woord “maar” je nu tegengesproken gaat worden of dat het in Fred zijn beleving toch niet zo’n super stad is.

Probeer in je volgende onderhandeling de het woord “maar” te vervangen door “en” en schrap “nee” uit je vocabulaire.

“Ja, ik ga dit proberen, maar denk niet dat het werkt.”  OF  “Ja, ik ga dit proberen en ben benieuwd of het werkt.”

“Nee, dit is onzin en ik ga het niet proberen.”  OF   “Ik denk hier anders over en proberen is zonde van mijn tijd.”

————–

Wat zijn jouw ervaringen met onderhandelen? Plaats je eigen tip(s) door een reactie toe te voegen.

Deel deze blog met andere lezers via onderstaande sociale media kanalen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.