Contract management na de verkiezingen?

Contract management na de verkiezingen?

Wat waren de verkiezingen weer enerverend. En wat hebben we de heren/dame lijsttrekkers weer veel voor de televisie gehad. Maar wanneer gaan wij Nederlanders nu eens een keer echt bijhouden of politici doen wat ze hebben beloofd? We hebben een prachtig vakgebied, genaamd contract management! En met contract management kun je eenvoudig inzichtelijk maken of een leverancier de gemaakte afspraken wel nakomt. Maar ook of het afgesproken Service Level wel wordt gehaald. Waarom doen we dat eigenlijk niet gewoon?

Tijdens de diverse lijst trekkers debatten hebben we alle politici weer van alles horen roepen. En dit jaar gebeurde er voor Nederlandse begrippen iets tamelijks nieuws; ze gingen elkaar expliciet voor leugenaar uitmaken. Maar zou het nou werkelijk zo zijn dat al onze politici liegen? Of zitten er wellicht toch mensen tussen die een eerlijk en oprecht verhaal vertellen? Ik durf daar niet echt een uitspraak over te doen. Wel heb ik altijd het gevoel dat de dag nadat ik heb gestemd, de partij waarop ik heb gestemd alsnog van gedachten verandert. En dat geldt ook voor alle andere partijen overigens. Ik constateer overigens wel een verschil tussen partijen die hopen in de regering te komen en partijen die al weten dat dit toch niet gaat lukken. Laatst genoemde partijen komen daardoor vaker authentieker over, maar of dat werkelijk zo is, dat is moeilijk te bepalen.

 

Maar hoe kunnen we nu voor eens en altijd continu inzichtelijk maken of een regering wel doet wat wij als Nederlanders van ze verwachten? Op zich heb ik daar een eenvoudig idee over. We beschouwen de verkiezingen als een standaard selectietraject (of aanbesteding als je binnen de Overheid werkt) waarbij een pakket van eisen is samengesteld op allerlei gebieden. Dit eisenpakket stellen we dan samen uit de verkiezingscampagne van de diverse partijen. Ze hebben ons tenslotte tijdens de verkiezingscampagne allerlei mooie beloften gedaan. Over de zorg, de wetenschap, scholing, belastingen, bezuinigingen en ga zo maar door. Per politieke partij hebben we zo een keurig overzicht van wat ze ons hebben aangeboden. Het enige dat we nu nog moeten regelen is per partij dit overzicht vastleggen en formeel laten ondertekenen door de desbetreffende partij. Daarna gaan we maandelijks een rapport opstellen of de partijen hun afgesproken service levels wel halen. Laten we zeggen dat we de minimale norm op 80% zetten. Dat wil zeggen; van alle beloftes moeten ze minimaal 80% uitvoeren (percentage kunnen we uiteraard over discussiëren). Reden dat ik hier geen 100% van maak is dat we wel te maken hebben met politiek. Dus ook met tegenstrijdige belangen tussen de diverse partijen, waardoor je soms niet kunt voorkomen dat er een compromis moet worden gesloten.

En zo hebben we na 4 jaar een keurig overzicht van de behaalde resultaten van de diverse politieke partijen. En kunnen we ook objectief vaststellen welke partij het beste heeft gescoord. En als een partij zeer goed heeft gescoord, dan zal die partij daar ongetwijfeld bij de volgende verkiezingen profijt van hebben. En omdat we nu een aantal jaren hebben vastgelegd wat de resultaten waren, hoeven de politici elkaar ook niet meer uit te maken voor leugenaar. Want uit onze evaluatie blijkt al of partijen zich wel of niet aan hun beloftes hebben gehouden.

Het enige dat ik me nog wel afvraag is wie de metingen zou moeten doen. Want de meting uit laten voeren door een ministerie, dat is dan wellicht weer niet zo handig. Dan wordt de uitslag wellicht beïnvloed door de bijbehorende minister. Of zou daar wellicht een onafhankelijke overheidsinstelling voor moeten komen?

Wat vindt jij? Zouden we de overheid ook moeten gaan managen zoals we het met leveranciers ook doen? Ik denk dat het de prestaties structureel zou verbeteren!

Wim

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.