Wil je mij even helpen?

03 Jan Wil je mij even helpen?

Beste mensen,

Begin 2011 zijn wij begonnen met onze blog. Het was een beetje zoeken naar de juiste vorm, maar inmiddels hebben we een blog die goed gelezen wordt. Oorspronkelijk hadden wij als doel om puur en alleen te informeren over contractmanagement. In de loop van het jaar kwam ik erachter dat men uiteindelijk niet alleen geïnteresseerd is in het vakgebied, maar ook in ons bedrijf, de software en in mij als persoon.

Ik ben nu aan het uitdenken waar wij in 2012 over gaan schrijven. Dit zal een combinatie worden van 3 dingen:

–          Wat houdt mij persoonlijk bezig en wat levert het op.

–          Wat gebeurt er met ons bedrijf en waar gaan we naartoe

–          Wat willen onze lezers graag weten….

Natuurlijk willen wij er graag naartoe dat onze blog niet alleen wordt gelezen, maar dat er ook wordt gereageerd. Op die manier krijgt de blog namelijk niet alleen waarde voor de lezers, maar voegen de lezers onderling ook nog waarde toe aan elkaar en volgens mij is dat de beste manier om het vakgebied contractmanagement de waarde te geven die het verdient. Dit kunnen we alleen bereiken met content die ook voor jou de moeite is om te reageren.

De eerste 2 punten bedenken we natuurlijk zelf. Maar de derde, daar kan alleen jij antwoord op geven.  Ik ben heel benieuwd wat jij zou willen lezen over onderwerpen als:

 1. Gebruik van contract- en leveranciersmanagementsoftware
 2. Het proces van contractmanagement
 3. Het proces leveranciersmanagement
 4. Ontwikkelingen rondom het vakgebied contractmanagement en inkoop
 5. Ondernemen
 6. Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Ik zou het super vinden om als reactie op dit verhaal van jou ten minste een vraag te ontvangen om over te schrijven.

Hoe meer vragen er gesteld worden, des te meer inspiratie ik heb om antwoorden te geven die jij zoekt. Niet alleen jij hebt voordeel bij het antwoord maar ook anderen kunnen dit lezen en hier voordeel mee behalen, we hebben dan een echte win-win-win situatie.

Mocht je er vragen tussen zien staan waar jij het antwoord op weet. Reageer dan vooral.

Groet Thies

15 Comments
 • Willem v/d Boogaart
  Posted at 10:16h, 05 January Reply

  2.Het proces van contractmanagement

  Ik maak sinds een 1/2 jaar gebruik van CATS-CM. Ik gebruik deze medthode als leidraad voor het proces CM en ik moet zeggen het bevalt mij zeer goed. Deze methode voert je stap voor stap door het proces met ondersteuning van zeer handige sjablonen.

 • Thies
  Posted at 11:55h, 06 January Reply

  Aangezien we onze blogs ook posten in de verschillende linkedin groepen, zijn daar diverse reacties uit voortgekomen die hier dus niet te zien zijn. Ik heb de reacties gebundeld. Mochten er later meer bij komen zal ik ze ook toevoegen. Aan het eind van 2012 zullen we hier ook weer naar refereren. De input wordt tenslotte niet gegeven om er niet over te schrijven.

 • Remco Franke
  Posted at 11:58h, 06 January Reply

  Remco Franke • Hallo Thies,

  Laat ik maar eens met de deur in huis vallen met een vraag.
  Veel bedrijven doen niets gestructureerd aan Contractmanagement, of hebben een andere vertaling van het woord gegeven en doen vele activiteiten onder Contractmanagement die daar niet thuis horen.

  Hoe maak je een bedrijf duidelijk wat Contractmanagement is en waar je primair waarde toe gaat voegen door daar van de chaos een waardevol product neer te gaan zetten?

  Groet,
  Remco

 • Robin Zandvliet
  Posted at 11:58h, 06 January Reply

  Robin Zandvliet • Hallo Thies,

  Allereerst natuurlijk nog de beste wensen voor 2012! Dat het maar een goed, mooi en gezond jaar mag worden!

  Leuk en interessant stuk wat je hebt geplaatst! Ik wil ook je berichten gaan blijven volgen. En daarom wil ik je ook helpen en reageer ik, maar heb ik ook een vraag.

  Ik ben zelf nu 3 jaar werkzaam in het contract/inkoop veld en heb het daar prima naar mijn zin! Binnenkort ga ik bij een grote organisatie beginnen als sen inkoper en zal ik ook me daar bezig gaan houden met het opzetten van cq verbeteren van het contractmanagement. In dat licht en ook gewoon als geinteresseerde heb ik een vraag mbt je 1e punt: Gebruik van contract- en leveranciersmanagementsoftware.

  Kan je mij vertellen waarom ik als organisatie gebruik zou maken van contract- en leveranciersmanagementsoftware? Wat is het rendement (en/of toegevoegde waarde) van de investering in deze software? Dit vraag ik omdat ik tot op heden contractmanagement nagenoeg zonder specifieke software heb gedaan, behalve dan een pakket zoals Oracle waar middelen ervoor inzitten, of dat je die erbij kan nemen.

  Ik zie graag jouw reactie!

  Groet,

  Robin Zandvliet

 • Hans Geurts
  Posted at 11:58h, 06 January Reply

  Hans Geurts • Hallo Thies,
  Mooi initiatief. De punten 1 t/m 6 die je noemt hebben zeker mijn interesse. Misschien handig om wat meer te vertellen over de ontwikkelingen van Negometrix/Tennet.

 • Marco de Gooijer
  Posted at 11:59h, 06 January Reply

  Marco de Gooijer • Hoi Thies,

  Vraag die zo bij mij opkomt: hoe kun je contractmanagement binnen een organisatie inrichten, uitgaande van de volgende randverschijnselen:
  * decentrale inkoop
  * organisatie vindt CM belangrijk
  * veel contracten
  * geen dedicated CM-ers.

  Gr.
  Marco

 • Nexhat Syla
  Posted at 11:59h, 06 January Reply

  Nexhat Syla • Contractmanagement en inkoop.
  In Limburg het is gecompliceerd met eerst instanties Gemeentes om iets te discuteren, want corruptie is enorm. Inkoop via Europese tenders is een monopoly vraag.

 • Ramona Bouw
  Posted at 12:00h, 06 January Reply

  Ramona Bouw • Beste Thies,
  Allereerst de beste wensen voor 2012.

  Binnen het bedrijf waar ik werkzaam ben, zijn wij druk bezig om van contractbeheer naar contractmanagement te gaan. Onlangs een leveranciersmatrix gemaakt en gestart met het opstellen van kpi’s om onze key suppliers te meten.

  Ik beheer zowel de contracten van IT en Facilities als Marketing en HR. Ik ben opzoek naar een aantal standaard kpi’s die in elk segment toepasbaar zijn.

  Daarnaast ben ik erg benieuwd hoe de leverancier ons ziet. In welk quadrant hebben zij ons ingdeeld?. Enig idee hoe ik daar inzicht in zou kunnen krijgen?

  Daarnaast zou ik graag meer willen lezen over jouw punten 3,4, en 6.

  En om antwoord te geven op jouw punt 1; we hebben voor jaren proquro gehad en zijn sinds 1 januari 2012 over gestapt naar SAP e-sourcing en dan de contractmanagement module.

  Groet, Ramona

 • Jurgen Blijenbergh
  Posted at 12:00h, 06 January Reply

  Jurgen Blijenbergh • Wat zijn internationale voorbeelden (bijv. do’s en donts) op het gebied van contractmanagement en leveranciersmanagement? Zo zie ik in een facilitaire blog van Nico Lemmens altijd een voorbeeld van Facility Management in Noord-Korea. Een ver van mijn bedshow, maar wel erg leuk om (als eerst) te lezen.

 • Paul Reichenfeld
  Posted at 12:01h, 06 January Reply

  Paul Reichenfeld • Beste Thies, goed plan, ik wil graag anticiperen, Misschien is het ook een idee om in het rijtje van onderwerpen uit te breidden met het volgende: ontwikkelingen met betrekking tot marktverhoudingen en invloed zaken. Immers juist op dit moment staan we als inkoop in de schijnwerpers.

 • Cecile M. van Velsen
  Posted at 12:01h, 06 January Reply

  Cécile M. van Velsen • Ik sluit me aan bij Paul en ook de samenwerking contractmanager (functie, rol, toegevoegde waarde) en jullie systeem. De betekenis en impact cm voor een organisatie. Hoe door cm een organisatie juist gebruik kan maken van de markt zoals die nu is.

 • Ruben Biezeman
  Posted at 12:02h, 06 January Reply

  Ruben Biezeman • Beste Thies,

  Klinkt als een goed plan, ik zou zoals Cécile aangeeft ook de toegevoegde waarde benoemen, maar ook een ‘management summary’ voor bedrijven die nog onbekend zijn met contracten en contractmanagement.
  Hoe ziet een (raam)contract er uit, wat moet er in staan, hoe gedetaileerd moet / kan een contract zijnwat zijn de voordelen van duidelijke afspraken etc. etc.. Een ‘verkoopverhaal’ voor contracten.
  Het PON heeft bijvoorbeeld een contract template.

 • Jochem Verkerke
  Posted at 07:09h, 09 January Reply

  Top initiatief! Met goede aansprekende onderwerpen. Leverancier- ontwikkeling/management gecombineerd met prestatiecontracten (niveau van leveringen), hoe en op welke wijze dit slim (voor beide partijen) af te hechten zou -zo mogelijk- een onderwerp kunnen zijn

 • Bram Voortman
  Posted at 10:06h, 09 January Reply

  Dagelijks ben ik betrokken bij contractmanagement, met name het onderhoud aan gebouwgebonden techniek.
  Een van de belangrijkste aspecten is het doel van het maken van de (contract)afspraak, naar mijn mening moet helder zijn wat er bereikt moet worden. Zoals bijvoorbeeld het struktureren en effectief maken van de de TD en alle werkzaamheden. Daardoor zal organisatieverbetering en niet kostenreductie de meest belangrijke drijfveer zijn.

  Verder is dossierkennis erg belangrijk, de manieren van werken in de schoonmaak zijn anders dan die bij catering. Onderhoud aan techniek kent weer een eigen benadering.
  Als je in staat wilt zijn om contracten te managen en de eigen organisatie effectiever te maken dan zal per onderwerp de benadering anders zijn.
  Op het vlak van onderhoud durf ik wel wat mee te praten en sta open voor vragen

 • Thies Kuijlman
  Posted at 15:18h, 09 January Reply

  Alwin Langkemper • Beste Thies,

  Bij ons zijn we inmiddels drie jaar bezig met contractmanagement (op facilitair gebied) en we hebben dit zelf naar eigen inzicht opgezet en ontwikkeld. De door jou aangegeven punten sluiten aan bij de door ons gezette ontikkeling op het gebied van contractmanagement voor 2012.

  Momenteel maken wij (nog) geen gebruik van contractmanagement software en ik ben geintreseerd in de mogelijkheden en toepassingen op dit gebied. Ook punt vier is mijns inziens erg belangrijk geworden, het samenspel tussen de inkoper en de contractmanager wordt nog onderschat met name in grote organisaties waar nieuwe (diensten) contracten aangegaan worden zonder goed overleg met de eindverantwoordelijke of budgethouder.

  Groet

  Alwin Langkemper
  FloraHolland

Post A Comment