Wil je me nog even helpen?

18 Jul Wil je me nog even helpen?

Begin 2011 zijn wij begonnen met onze blog. Oorspronkelijk hadden wij als doel om puur en alleen te informeren over contractmanagement. In de loop van 2011 kwam ik erachter dat men uiteindelijk niet alleen geïnteresseerd is in het vakgebied, maar ook in ons bedrijf, de software en in corporate_think_tank_solutionmij als persoon.

Begin 2012 heb ik daarom een oproep gedaan om aan te geven naar welke informatie je op zoek bent. Hier is volop op gereageerd en de blogs vonden dankbaar aftrek. Dit werd ook op de NEVI-CRICS Contractmanagement dag 2013 aan ons terug gegeven. Bovendien gaf de dag ons nieuwe inzichten. In berichtgevingen over de Contractmanagement dag hebben we de uitspraak van Freek Andriessen opgenomen”Contractmanagement groeit eindelijk uit de kinderschoenen”. Dit klopt voor veel mensen inderdaad. We zagen op de contractmanagement dag wisselende behoeften en fasen. Uiteenlopend van: “waar moet ik beginnen” tot en met een volwassen niveau en de vraag hoe men verder moet.

In het kader van de blogs zien we dus eigenlijk ook de informatiebehoefte veranderen. We willen jou graag helpen om stappen te zetten en te groeien op het gebied van contract- en leveranciersmanagement. En dat kan alleen als we ook aangesloten blijven op jou met de informatie die we brengen. Bovendien zien we meerwaarde in een goede discussie door middel van reacties op onze blogs. Daarmee kunnen we namelijk meer en meer een platform worden waar uit meerdere hoeken kennis wordt geboden.

We zijn op dit moment bezig met de communicatieplannen voor het najaar. Volgens mij een uitstekend moment om jouw hulp in te roepen. Ik zou het grandioos vinden om als reactie op dit verhaal van jou ten minste een vraag te ontvangen om over te schrijven. Informatie die we jou kunnen geven heeft betrekking op:

 1. Aanschaf en gebruik van contract- en leveranciersmanagementsoftware
 2. Het proces van contractmanagement
 3. Het proces leveranciersmanagement
 4. Ontwikkelingen rondom het vakgebied contractmanagement en inkoop
 5. Persoonlijke en professionele ontwikkeling op het gebied van contractmanagement

Ik wil je alvast bedanken voor je hulp en bovendien vragen om deze blog vooral te delen in je netwerk op Linkedin, Twitter en Facebook. Hoe breder de vraag hoe rijker het platform uiteindelijk. Dat komt jou uiteindelijk ook ten goede.

Zie je vragen waar je input op hebt, reageer dan vooral. Als je reactie te lang wordt, neem dan even contact op. We plaatsen het graag als gastblog.

4 Comments
 • Henk Twilt
  Posted at 09:59h, 18 July Reply

  Procesmanagement, kwaliteitsmanagement, leveranciersmanagement, contractmanagement, veiligheidsmanagement…ben ik vast nog wat vergeten. Mijn ervaring is dat de organisatie terugdeinst als er een nieuwe vorm van management wordt geintroduceerd. Het management zegt vaak wel de noodzaak te zien, maar de praktijk wijst dan toch iets anders uit. Ik ben zojuist klaar met een interne audit inzake het, in september gestarte, contractmanagement. Bij alle lagen van de organisatie is dit onvoldoende (understatement) geland. ‘Wij (kwaliteitsmanagers in den lande)’ moeten, i.e.g. ik ga, toewerken naar één managementsysteem. Dat is m.i. de uitdaging.

  • Thies Kuijlman
   Posted at 10:20h, 18 July Reply

   Mooie uitdaging Henk. En dank voor je reactie.

   Contractmanagement is inderdaad iets wat vaak nog moeilijk land. Waar nog niet iedereen een gevoel bij heeft welke richting dat op moet.

   Een managementsysteem klinkt mooi, maar als je met systeem doelt op software en dan voor alle managementvormen die je beschrijft zou ik je dat afraden.

   Wij zien dat voorkeuren hiervoor uiteenlopen, maar geloven zelf in het best of breed principe. Natuurlijk wil je brongegevens centraal houden. Derhalve sluiten wij daar altijd netjes op aan. Maar iedere managementvorm die je noemt heeft verder zijn eigen specialismen en in een centraal managementsysteem zul je dan altijd ergens concessies moeten doen.

   Zo lang je nog in een startende fase zit is dat overigens niet erg. Zodra je meer volwassen wordt op een bepaald stukje worden concessies steeds minder gewenst.

 • Mike Gerrits
  Posted at 22:46h, 21 July Reply

  Beste Thies,
  In antwoord op je hulpvraag een punt van aandacht in d ehuidige nieuwe ontwikkelingen die een sterk raakvlak hebben met CM.

  Opdrachtgevers leggen steeds meer de nadruk op ‘samenwerking’ en ‘flexibiliteit bij onverwachte ontwikkelingen’ binnen de looptijd van de contracten die zij op de markt brengen, maar gunnen uiteindelijk op basis van laagste prijs.
  Om in deze sterk competatieve (infra) markt concurrend te kunnen zijn moet een aannemende partij zeer scherp inschrijven, dus met zeer kleine of zelfs zonder marge. Hiermee is er dus financieel weinig tot geen ruimte om flexibel met onverwachte zaken om te gaan. Vaak zijn de opdrachtgevers door verarming van competenties en inhoudelijke kennis niet meer in staat de effecten en kosten van onvoorziene omstandigheden in te schatten. Hierdoor ontstaat vervolgens strijd tussen partijen als de aannemer (weer) meerwerk claimt, zelfs als dit volledig transparant kan worden onderbouwd. De opdrachtgever verwijst op zo’n moment naar de eerder beloofde flixibele en samenwerkingsgerichte opstelling die de aannemer erder heeft beloofd. Hoe kijken jullie daar vanuit CM naar en hebben jullie nog tips en trucs die voor beide partijen van waarde kunnen zijn?
  Alvast bedankt voor je input!
  Hartelijke groet,
  Mike Gerrits

  • Thies Kuijlman
   Posted at 12:51h, 22 July Reply

   Hoi Mike,

   Dank voor je reactie. Best een ingewikkeld speelveld lijkt me.
   Ik heb je vraag bij Wim neergelegd en die heeft er een blog over geschreven. Die gaat 29 augustus live.

   Groeten Thies

Post A Comment