Je kunt niet iedereen tevreden stellen….

08 Dec Je kunt niet iedereen tevreden stellen….

Ik had afgelopen week een gesprek met een van onze partners over de ontwikkeling van onze software. We spraken over zelf laten doen of kant en klaar presenteren. Mijn gedachten gingen terug naar mijn middelbare schooltijd. Ik was heel druk met mijn ‘computerdingen’. Niet echt te definiëren, want ik was geen programmeur, geen hardwarebouwer, geen spelletjesfreak. Ik kon het allemaal wel, maar was zeker geen specialist en had ook niet echt een voorkeur. We voerden toen onderling regelmatig discussie, moet het nou Linux of Windows zijn. Linux had geen makkelijke grafische userinterface, dus alle opdrachten moesten met de commandline. Allerlei codes uit je hoofd leren, een beetje zoals MS-Dos vroeger. Je moest alles zelf doen en veel weten. Windows, vaak veel minder stabiel, bediende de grote massa. Veel was – en is – standaard. Als je weinig weet kun je prima werken, weet je veel kan je aan de achterkant naar hartelust tweaken en aanpassen. Ieder zijn ding. Microsoft is daar ook steeds beter in geworden en het heeft ze geen windeieren gelegd.

Terug naar het gesprek met mijn partner. Als je standaardsoftware levert wil je het liefst iedereen helpen en tevreden stellen, maar niet iedereen heeft dezelfde behoefte. Hoe stel je iedereen, net als Microsoft, tevreden? De dingen die ik uit dit gesprek heb geleerd:

Ten eerste:

Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Haha, een echte open deur…. Daarom specialiseren we ons ook in contractmanagement en leveranciersmanagement .
Op het hoogste niveau onderscheidt je 2 typen gebruikers. De gebruiker die ‘klik en klaar’ alles op zijn beeldscherm wil hebben en de gebruiker die iedere dag een nieuw idee heeft en dat gelijk ten uitvoer wil brengen.

In standaardsoftware zoek je dus een gemene deler voor de ‘klik en klaar’ gebruiker. Daarnaast wijs je iemand aan als applicatiemanager of ‘superuser’ en die belast je met het aanmaken van extra velden, het samenstellen van een nieuwe ad hoc rapportage of het aanleggen van nieuwe standaardrapportages. We zijn erop uitgekomen dat je niet moet kiezen voor alleen standaard, maar ook niet voor alleen ‘customizen’. Je kiest gewoon voor allebei, maar wel in de juiste verhouding.

Ten tweede:

Voortschrijdend inzicht is de sleutel. Het is prachtig om de beste contractmanagementsoftware te leveren. Maar de beste software is niet in een keer goed. Terugkijkend naar het nabije verleden weten zelfs de meest welwillende en meest meedenkende gebruikers – en dat zijn onze gebruikers absoluut – zelf niet wat ze nog meer willen, totdat ze het niet hebben. Ik heb het me nooit zo gerealiseerd. En ik hoorde daar laatst ook een mooie uitspraak over. Er was maar een man op de wereld die voor andere mensen kon bepalen wat ze nodig hebben en dat was Steve Jobs. Leuke gedachte…. Tot die tijd houden we het maar bij doorontwikkelen op basis van voortschrijdend inzicht.

Afsluitend:
Onze software is nu ‘klik en klaar’. En de gebruiker die meer wil helpen we zelf. De volgende fase is de gebruiker gaan helpen die zelf wil ‘tweaken’. Dat komt ook goed uit, want mijn handen jeuken. Ik ben namelijk zo’n gebruiker die zelden of nooit een standaardrapportje gebruikt of een standaardversie standaard laat. Ik wil graag klikken, tweaken en rommelen en dan trots laten zien dat het er nu net weer een beetje anders, leuker of mooier uit ziet. Zal wel jeugdsentiment zijn…

Wat voor gebruiker ben jij? Wordt je blij van tweaken of wil je gewoon ‘klik en klaar’ je informatie op je scherm? Ik ben benieuwd naar jouw mening over het gebruik van software en ook die van anderen, dus deel deze blog in je netwerk, met behulp van de buttons hiernaast, als jij mensen kent die hier iets nuttigs over kunnen zeggen.

Thies

PS: We zijn bezig om een gratis contractmanagementhandboek te bouwen, niet alleen gebaseerd op onze eigen ervaring, maar vooral ook gecombineerd met de kennis van iedereen die er verstand van heeft. Het is een serie van 5. Lees hier alvast de eerste drie en draag ook bij. Wij bundelen straks het resultaat en uiteraard verschaffen we jou direct een exemplaar.

Het gratis contractmanagementhandboek – Inrichten programma

Het gratis contractmanagementhandboek – huidige stand van zaken

Het gratis contractmanagementhandboek – Welke toekomst streven we na?

Het gratis contractmanagementhandboek – Het realiseren van de toekomst

En vergeet ons tijdelijk aanbod (alleen december) niet.

2 Comments
 • Remco Franke
  Posted at 11:22h, 19 December Reply

  Good old Steve… Een man met een visie en een mega apparaat achter zich die het kon waarmaken.
  Inderdaad, even bij de les blijven.. 🙂 In mijn ervaringen met software (ik kom bij de grootse NL-IT dienstverlener vandaan) is dat er vaak een omgekeerde piramide ontstaat na een kort gebruik van de software. De eerste keuze van software wordt vaak op een verkeerde plek in de organisatie gemaakt, en daar start het hele proces, met alle ins- en outs. pro’s en con’s. Wat gebeurt er? De beslissingsnemers baseren de beslissing op een aantal criteria en de boodschap van de leverancier dat het product aanpasbaar is aan de wensen. Mooie gedachte op zich, lekker flexibel, maar wat een valkuil. Feitelijk wordt hier geen beslissing genomen. (heel anders dan dat Steve Jobs dat deed, of voor hem Henry Ford). Goed, het nieuwe softwareproduct wordt gelanceerd in de organisatie, en dan beginnen de managers te melden dat de rapporten die hun klanten zo graag nodig hebben er anders uitzien, of andere informatie bevatten. Geen probleem toch? Het pakket was immers flexibel. De rapportjes worden snel aangemaakt en klantmanager is helemaal happy, wat een prachtig pakket. Zo kan je dus wel even doorgaan, met vele mensen en evenzo vele wensen. Daarna is het een onoverzichtelijke brei van “standaard” rapportages per wens, en per klant. Wat ik meestal doe is zorgen dat de input perfect is. Immers Kwalitatief hoge input levert altijd een kwalitatief hoge output. (velen draaien het helaas om: garbage in is garbage out, en wat zegt dat dan over het organisatieonderdeel ). Zodra de input correct is, is er een output te behalen door :
  – standaard rapportages die een globaal overzicht laten zien.
  – eventueel een vast “klikbaar” customisable rapport.
  – de mogelijkheid om een export van data te krijgen, waarna men zelf in de diverse daarvoor bestemde pakketten de eigen wensen kunnen invullen. (excel BusinessObjects Cristal Reports etc etc.)

  Mijn wensen:
  Standaard overzichten om snelle afwijkingen te kunnen zien, en een export van ingevoerde data om zelf in de eigen rapportage-systemen mijn gewenste rapporten te maken.

  Fijne dagen alvast,

  Remco Franke
  Unit/Contractmanager (op zoek naar een uitdaging in regio Rotterdam)

  • Thies Kuijlman
   Posted at 11:50h, 19 December Reply

   Hoi Remco,

   Dank voor je reactie. Ik geloof dat je gelijk hebt, op een ding na. Velen hebben wel de behoefte aan meer dan excel, maar niet de beschikking over business objects of crystal reports.

   Standaardrapportages voor de snelle afwijkingen organisatiebreed beschikbaar maken, export absoluut mogelijk maken en een integratie met een complexe rapportage-oplossing is volgens mij het ultieme.

   Custom reports organisatiebreed beschikbaar maken ligt dan bij een beslisser. Iedereen die voor zichzelf wil tweaken kan custom reports opslaan in een persoonlijke map. In die map kun je er dan zelf een rommeltje van maken, zonder de rest van de organisatie daarmee lastig te vallen. De standaard blijft overzichtelijk.

   Groeten en voor jou uiteraard ook fijne dagen.

   Thies

Post A Comment