En nu geen smoesjes meer!

05 Jun En nu geen smoesjes meer!

Ik heb al eerder aandacht besteed aan het feit dat nog steeds relatief weinig bedrijven / instellingen echt actief bezig zijn met contract management. En ik weet uiteraard ook wecontracten verzamelenl dat contract management meer en meer gaat leven. Dat blijkt onder andere ook wel uit het succes van de NEVI-CRICS Contract Management Dag. Maar waarom ik dan toch keer op keer hoor: “Ja het staat op de agenda en het is belangrijk, maar eerst moeten we nog even…..(vrij in te vullen)”.

Het lijkt wel of met name de inkoopafdeling de weg een beetje kwijt is. Daar lees je ook steeds meer over. De spagaat tussen de korte en lange termijn, het feit dat de inkoper de leverancier niet uit kan blijven melken omdat er nou eenmaal een bodem is en ga zo maar door. Helaas constateer ik dat er vanuit het hogere management maar zelden een echte visie over contract management wordt neergelegd. In plaats van dat de inkoper samen met de business contract management serieus kan gaan implementeren, wordt er alleen maar om extra inkoop besparingen gevraagd. En dan kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je als inkoper op den duur niet meer uit komt. Als je alleen maar bekend staat als “inkoop bespaarder”, dan neemt de business je niet meer serieus als je eens iets anders wil gaan doen. Dit wordt ook goed omschreven in het boek van Gerco Rietveld “Wat bezielt mijn klant”. Daarin geeft hij zelfs het advies aan leveranciers dat ze weg moeten gaan bij bedrijven waar inkopers alleen maar zijn geïnteresseerd in inkoop besparingen. En dat ze beter op zoek kunnen gaan naar klanten die graag samen willen werken om de wederzijdse resultaten te verbeteren. Want een inkoopbesparing wil helemaal niet zeggen dat de totale kosten omlaag gaan. De totale kosten kunnen net zo goed omhoog gaan, maar daar wordt de desbetreffende inkoper nou eenmaal niet op afgerekend.

Wat ik hoop is dat het management nou eindelijk eens serieus werk gaat maken van een visie op contract management. Want als je straks nog onderscheidend wil zijn (en blijven!) dan ligt goed contract management meer voor de hand dan alleen maar inkoop besparingen proberen te realiseren.

Hoe staat jouw management hier tegenover? Is het bovenstaande herkenbaar of zijn jullie de bekende uitzondering?

 

3 Comments
 • Steef-Jan van Adrichem
  Posted at 20:46h, 08 July Reply

  Beste Wim,
  Als ik jouw verhaal lees dan is er geen sprake van nut en noodzaak ten aanzien van goed contractmanagement. Draai het om en toon de toegevoegde waarde van contractmanagement en zorg daarmee voor draagvlak bij het management.

 • Wim van Eck
  Posted at 09:22h, 09 July Reply

  Hallo Steef -Jan,

  Ik ben het helemaal met je eens. Dat is ook de strekking van mijn verhaal. De noodzaak voor goed contract management wordt wel gezien, echter er is op de een of andere manier altijd wel weer iets nog belangrijker, en dan met name inkoopbesparingen die moeten worden gerapporteerd.

  Gr. Wim

  • Steef-Jan van Adrichem
   Posted at 21:12h, 09 July Reply

   Beste Wim,

   Het startpunt van toegevoegde waarde realiseren zou bij inkoop kunnen liggen. Niet door het rapporteren van inkoopbesparingen maar de focus te verplaatsen van inkoopbesparing naar leveranciers relatiemanagement. Start met contractpartners die strategisch belangrijk zijn voor het bedrijf, analyseer of prestaties voortkomend uit het contract structureel worden gemeten, en verbeterpunten worden besproken. Durf kritisch te kijken naar de eigen organisatie als de leverancier hier om vraagt. Denk mee vanuit het belang van de leverancier en doe aanpassingen in het proces als dit de prestaties van de leverancier ten goede komt. Het is de start van het verdiepen van de relatie. Een verdieping die kan resulteren tot innovaties die de concurrentiepositie van het bedrijf weer versterkt.

   Kortom, als nut en noodzaak niet wordt ingezien dien je op een andere wijze de toegevoegde waarde aan te tonen waarvan mijn voorbeeld er een van vele is.

Post A Comment